Menu
Your Cart

Pooltafel

Pooltafel kopen
Wil je graag een pooltafel voor thuis kopen? Dan ben je bij de Pooltafel Specialist aan het juiste adres! Daarnaast vind je in ons assortiment ook biljarttafels en snookertafels. Heb jij al zo’n tafel thuis staan, maar ben je nog op zoek naar enkele accessoires? Ook dan kan je hier terecht! Om het spelletje zo goed mogelijk te kunnen spelen heb je ook een goede keu nodig. Daarnaast moet het doek goed gespannen zijn en verder vooral heel veel oefenen.

Over poolen
Het spelletje poolen wordt voornamelijk gespeeld onder jongeren. De oudere generatie houdt het vaak bij een potje biljarten. Poolen is een van oorsprong Amerikaans spel dat wordt gespeeld met 16 pool ballen. Hierbij is 1 t/m 15 genummerd en zijn de nummers 1 t/m 7 de hele ballen en 9 t/m 16 de halve ballen. Daarnaast is er een zwarte bal en een witte bal in het spel. De witte bal is altijd de bal waartegen je stoot. Door de witte bal op een juiste manier te raken moet je dus proberen om een halve of hele bal er in te stoten.

Aan het begin van het spel liggen alle ballen bij elkaar in een driehoek. Eén iemand mag afstoten en de bal richten op de ballen die in een driehoek liggen. Degene die als eerste een bal er in heeft, moet vanaf dat moment alleen proberen zijn eigen soort bal er in te stoten. Een voorbeeld. Jantje en Pietje gaan poolen. Het spel begint en Pietje heeft als eerste een halve bal er in. Vanaf dat moment moet Pietje proberen om als eerst alle halve ballen er in te stoten en moet Jantje proberen om alle hele ballen er in te stoten. Wie als eerste al zijn ballen erin heeft mag gaan proberen om de zwarte bal erin te stoten. Let op: de zwarte bal moet in het tegenovergestelde gat, waar je laatste bal is ingegaan. Wie te vroeg de zwarte bal in een gat speelt, of de bal wordt in het verkeerde gat gespeeld, heeft verloren.

Verschillende pooltafels
Pooltafels zijn er in verschillende formaten en soorten. De afmeting van een pooltafel wordt aangeduid in feet: 1 cm is 0,032808399. Bij wedstrijden en toernooien worden altijd de 9 feet (254 cm X 127 cm) pooltafels gebruikt. Wanneer je een pooltafel voor thuis gebruik wilt kopen, dan kan je het beste kiezen voor een 7 feet formaat. Deze is een stuk kleiner dan de professionele versie, maar is nog steeds erg prettig om op te spelen. Heb je wat meer ruimte tot je beschikking? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een 8 feet pooltafel.

Naast verschillende afmetingen van de tafels zijn er ook verschillende soorten speelvelden. Hierbij kan je kiezen uit een Leisteen of een MDF speelveld. Leisteen is een erg zwaar veld van minimaal 250 kg, hierdoor moet er rekening worden gehouden met de draagkracht van de vloer en de constructie moet het gewicht kunnen dragen. Daarnaast moet er op worden gelet, dat er geen water wordt opgenomen. Mocht het leisteen speelveld voldoen aan alle eisen, dan kan je hierop wel beter spelen. De controle over de ballen zal een stuk beter zijn. De meeste amateurs gebruiken een MDF speelveld. De tafel is namelijk gemakkelijker te verplaatsen naar een andere plek en zijn een stuk goedkoper. Overigens verkopen wij ook allerlei poolaccessoires, zoals biljart ballen, een pool triangle en snooker ballen.